Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ο Γιώργος, ο Steve και το δαγκωμένο μήλο



Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από τον θάνατο του ιδρυτή της Apple Steve Jobs και καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναρίθμητες πληροφορίες από τα προσωπικά του αρχεία.
Ο μακαρίτης κρατούσε σημειώσεις, σε μικρά τετραδιάκια, για ότι συνέβαινε στη πολυτάραχη ζωή του από τα 16 του χρόνια.

Έκπληξη προκάλεσε, σε πολλούς, η αναφορά του ονόματος του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον Jobs “George Papandreou is the actual godfather of Apple”
Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αμερική του 1973. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζεί στη Μασσαχουσέττη και σπουδάζει κοινωνιολογία στο Αμχερστ κόλλετζ. Ένα βράδυ του Γενάρη ο νεαρός Γιώργος γυρίζει στο σπίτι κυριολεκτικά πτώμα μετά από πολύωρη μελέτη στο πανεπιστήμιο. Κατά βάθος, όμως, είναι ευτυχισμένος καθώς παρέδωσε την τελευταία του εργασία και θα μπορούσε, επιτέλους, να ξεκουραστεί για μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα. Όταν γύρισε στο σπίτι συνάντησε μία απελπιστική κατάσταση. Ο συγκάτοικός του Αντώνης Σαμαράς είχε την ονομαστική του εορτή και λόγω της ημέρας διοργάνωσε μια μικρή γιορτή το μεσημέρι. Το σπίτι ήταν σε άθλια κατάσταση. Στο σαλόνι υπήρχαν παντού μπουκάλια από μπίρα και κρασί. Στην κουζίνα δεν μπορούσε να σταθεί άνθρωπος, το πάτωμα μέσα στη λίγδα, πατάτες διασκορπισμένες παντού, και ο νεροχύτης γεμάτος πιάτα. Ο Αντώνης είχε μαγειρέψει για τους φίλους του Βουβαλίσια παϊδάκια με πατάτες, ο Γιώργος τα λάτρευε αλλά δεν ήταν καλεσμένος καν στο πάρτι.

Ο πρωθυπουργός πήρε μια βαθιά ανάσα και κατευθύνθηκε στο υπνοδωμάτιο του. Εκεί βρήκε τον αρχηγό της Ν.Δ. να είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του χωρίς να έχει βγάλει τα παπούτσια! Έγινε έξαλλος. “Εγώ δεν μπορώ να μένω άλλο εδώ μέσα με αυτόν τον βρωμίλο” φέρεται να είπε και αμέσως τηλεφώνησε στη φίλη του την Τζιν Λο Χουαντίκι που σπούδαζε στην Καλιφόρνια. Εκείνη αντιλαμβανόμενη το δράμα του, τον κάλεσε να περάσουν μαζί το Σαββατοκύριακο στην Καλιφόρνια.

Η κ. Τζιν Λο καταγόταν από το Βιετνάμ και σπούδαζε βιοχημεία. Κατοικούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με τον συγκάτοικό της Steve Jobs, ο οποίος εκείνη την περίοδο δούλευε σε μία εταιρία που πραγματοποιούσε ραδιενεργά πειράματα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μάλιστα, μελετούσε την επίδραση της ραδιενεργούς ακτινοβολίας στον φλοιό του μήλου. Τα πειράματα γίνονταν στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο αλλά τα συμπεράσματα της έρευνας τα δούλευε ο Steve και από το σπίτι. Το βράδυ της Παρασκευής, καθώς δεν πρόλαβε να μελετήσει ενδελεχώς στο εργαστήριο το πείραμα, αποφάσισε να πάρει τα μήλα στο σπίτι προκειμένου γράψει τις παρατηρήσεις του το Σαββατοκύριακο. Τα άφησε στην φρουτιέρα στο μικρό χολάκι δίπλα σε κάτι μπανάνες που είχε αγοράσει ο Γιώργος νωρίτερα το πρωί.

Ο Γιώργος πάντα έτρεφε ιδιαίτερα αισθήματα για την Τζιν Λο, αλλά ποτέ δεν βρήκε τη δύναμη να της τα εκφράσει. Το βράδυ βγήκαν για ποτό, ο νεαρός Παπανδρέου δεν ήταν συνηθισμένος στο αλκοόλ καθώς μέχρι πρότινος όταν έβαινε έξω έπινε μόνο φυσικό χυμό λεμόνι. Μπροστά στην Τζιν Λο όμως ντράπηκε και έτσι παρήγγειλε ένα ουίσκι. Το ένα ποτό έφερε το άλλο, οι αντιστάσεις μειώθηκαν, η καρδιά του πετάριζε και στο τέλος κατάφερε να της πει ότι είναι ερωτευμένος μαζί της. Η Βιετναμέζα βιοχημικός ξαφνιάστηκε.Ο Γιώργος, χωρίς να χάσει χρόνο την άρπαξε και της έδωσε ένα φιλί στο στόμα. Χωρίς να το καταλάβει όμως είχε μεθύσει από το πολύ ποτό και σωριάστηκε ξαφνικά κάτω.
Η Τζιν τον μετέφερε στο σπίτι χωρίς να του μιλήσει στη διαδρομή. Ο Γιώργος παραμιλούσε, της έλεγε συνεχώς πόσο την θέλει αλλά εκείνη δεν ανταποκρινόταν στα αισθήματα του.

Όταν έφτασαν σπίτι ο νεαρός Παπανδρέου θέλησε κάτι να φάει, προκειμένου να ξεπεράσει το μεθύσι. Το ψυγείο ήταν άδειο, κατευθύνθηκε προς το μικρό χολάκι όπου βρισκόταν η φρουτιέρα. Έφαγε 7 μπανάνες μέσα σε 3 λεπτά αλλά δεν κατάφερε να χορτάσει. Τα μήλα που ήταν δίπλα φαίνονταν αρκετά δελεαστικά. Άρπαξε ένα και με λύσσα λιονταριού που μόλις έχει πιάσει αντιλόπη το δάγκωσε! Το μήλο είχε μία περίεργη γεύση, δεν του άρεσε και το άφησε πάνω στο τραπέζι.

Το επόμενο πρωινό η Τζιν Λο είχε φύγει για το πανεπιστήμιο. Ο Γιώργος προσπαθούσε να βρει παρηγοριά για την ερωτική του απογοήτευση στον Steve Jobs που δεν είχε φύγει ακόμα για τη δουλειά. Του εξήγησε τι έγινε το περασμένο βράδυ. Ένιωθε όμως μια παράξενη δυσεντερία “ Περίεργο γιατί χθες το βράδυ έφαγα μόνο 7 μπανάνες και μια δαγκωματιά από ένα μήλο” του είπε.

Ο Jobs δεν του αποκάλυψε ποτέ ότι το μήλο ήταν ραδιενεργό. Δεν τον ξαναείδε μετά από εκείνη τη μέρα. Δύο χρόνια αργότερα, όμως, ονόμασε μία μικρή εταιρία πληροφορικής, που δημιούργησε στο γκαράζ των γονιών του apple και το σήμα της έγινε το δαγκωμένο μήλο.

Τις επόμενες εβδομάδες, σύζυγος του Jobs θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα χειρόγραφα κείμενα του συζύγου της τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν παγκόσμιο σάλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.