Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε την εξοξυκτική καταστροφή της Οίτης

Το «πράσινο» υπουργείο ενέκρινε την εξορυκτική καταστροφή της Οίτης
Φωτιές άναψε η έγκριση από το «πράσινο» Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εξορυκτική καταστροφή στον «Κοκκινόβραχο», στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.
Η «πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη», που διαλαλεί το ΥΠΕΚΑ δεν είναι εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής αλλά απλώς ένα προπαγανδιστικό σύνθημα.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΙΤΗΣ - ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ εδω.
Χαρακτηριστική του κλίματος που διαμορφώθηκε είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο«Όμιλος Φίλων του Δάσους»:
Το μέλλον ενός τόπου είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το παρόν του. Γι αυτό φοβόμαστε για το μέλλον αυτού του τόπου.
Το «πράσινο» υπουργείο, η  «πράσινη» υπουργός και οι «πράσινοι» υφυπουργοί θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι και ήρεμοι τώρα που υπέγραψαν την ανανέωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εξορυκτική δραστηριότητα στον «Κοκκινόβραχο», στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.
Τι και αν η περιβαλλοντική και δασική νομοθεσία, το πρώην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Διεύθυνση Δασών Φθιώτιδας και το Δασαρχείο Λαμίας, αλλά και πριν λίγο καιρό το ίδιο το ΥΠΕΚΑ, θεώρησαν ότι η δραστηριότητα είναι παράνομη και καταστρέφει τον εθνικό δρυμό.
Μια «προσεκτικότερη» σκέψη έκανε το ΥΠΕΚΑ να αλλάξει γνώμη. Φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται την άποψη μας ότι η υποταγή στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και σε μια ανάπτυξη χωρίς αρχές και αξίες, μόνον αδιέξοδα δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.
Πόσο νόμιμες μπορεί να είναι υπουργικές αποφάσεις και εγκρίσεις μελετών όταν περιφρονητικά αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εθνικών δρυμών; Το επόμενο βήμα θα είναι να αποχαρακτηριστεί από εθνικός δρυμός, για να διευκολυνθεί περαιτέρω η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης τροφοδοτεί θεωρητικές συζητήσεις και επίσημες εκθέσεις πολιτικών και τεχνοκρατών. Οι δυσκολίες ανακύπτουν όταν επιχειρείται η μετάφραση του συνθήματος αυτού σε πολιτική πράξη. Τότε φαίνεται να διαψεύδεται το κράτος με τις πράξεις του, που αποδεικνύουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής αλλά απλώς ένα πολιτικάντικο σύνθημα.
Το μέλλον ενός τόπου είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το παρόν του. Γι αυτό φοβόμαστε για το μέλλον αυτού του τόπου.
Λαμία, 29-03-2011
Το Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Δάσους

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011


Το Blog των  Ενεργών Πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας, εκφράζει την συμπαράσταση του στην δίωξη των ιστιοχώρων της Ρεσπέτζας και του ΣΤΙΓΜΑ

Δηλώνουμε επίσης πως η μόνη ζωντανή και πραγματική πηγή ενημέρωσης στην χώρα μας είναι τα blogs. Αντιθέτως τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης που προβάλλουν συνεχών την πλευρά του νομίσματος που τους συμφέρει, δεν λογοδοτούν πουθενά. Το είδαμε μάλιστα και στο πρόσφατο παρελθόν, που ενώ όφειλαν να ενημερώσουν τους κατοίκους της Χαλκιδικής και ΌΧΙ μόνο, αντ' αυτού, ούτε καν παρευρέθηκαν σε εκδηλώσεις που προσκλήθηκαν και όφειλαν να συμμετέχουν.  
Οι μόνοι που στήριξαν και στηρίζουν την πραγματική ενημέρωση του κόσμου είναι τα blogs. Αν ενοχλούν σε κάποιους τα σχόλια που γράφονται, τότε πρόβλημα τους.

ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΦΊΜΩΣΗ ΤΩΝ BLOGS

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μεγ. Παναγίας

Στην Kittila της Φινλανδίας βρέθηκε μαζί με τα "Χρυσωρυχεία Θράκης" η κ. Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να επισκεφτεί το μεταλλείο χρυσού της περιοχής. Αφού ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τους αρμόδιους επιθεωρητές Περιβάλλοντος παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Ανέφερε πολλά ωραία στη συνέντευξη αυτή (υπάρχει το σχετικό βίντεο), όπως ότι το Υπουργείο θέλει αυτή την επένδυση, ότι κάποιοι δαιμονοποιούν και παραπληροφορούν για προσωπικό όφελος, αλλά, επανειλημμένως, παραδέχτηκε ότι το Υπουργείο δεν γνωρίζει πολλά και τα ψάχνει!
Αυτό που δεν μας είπε η κ. Καραβασίλη είναι τι κοινό βρίσκει στην Kittila της Φινλανδίας με τη Θράκη και τη Χαλκιδική και γενικότερα την Ελλάδα!
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η Kittila βρίσκεται 150 χμ. βόρεια του αρκτικού κύκλου, και καταλαμβάνει μια έκταση της τάξεως των 8,262.67 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,190.23 τετραγωνικά μίλια) από τα οποία τα 168.71τετρ. χμ. είναι νερό! Ολόκληρη η επαρχεία της Kittila αριθμεί 6.193 κατοίκους με πληθυσμιακή πυκνότητα 0,77 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τη στιγμή που η Χαλκιδική με έκταση μόλις 2.918 τετρ. χμ. αριθμεί 109.587 κατοίκους με πληθυσμιακή πυκνότητα 37,6 κατοίκους ανά τετρ. χμ! Επιπλέον, το ορυχείο της Kittila απέχει σε ευθεία από την κωμόπολη και το τουριστικό, χειμερινό θέρετρο (Levi resort) περίπου 25 χμ. τη στιγμή που οι Σκουριές απέχουν από τα τριγύρω χωριά περίπου 3 χμ. Σε έκταση πολλών χιλιομέτρων τριγύρω από το ορυχείο της Kittila δεν υπάρχει κατοικημένη περιοχή ( φαίνεται άλλωστε και από την πληθυσμιακή πυκνότητα της περιοχής). Για να δείτε ότι δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης των δύο περιοχών αναλογιστείτε ποιες περιοχές καλύπτονται σε 25 χμ. ακτίνα από τις Σκουριές. Είναι σχεδόν τα 2/3 της Χαλκιδικής με τον Πολύγυρο και τα περισσότερα χωριά μέσα στο νοητό αυτό κύκλο που φτάνει στα βόρεια μέχρι και τη Βόλβη και περιλαμβάνει πολλές από τις παραθαλάσσιες, τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής. Υπάρχει καμιά σχέση στη μια περιοχή και την άλλη, ώστε οι δύο περιοχές να συγκρίνονται, και ακόμη χειρότερα να γίνεται η μια παράδειγμα της άλλης; Έχει η Kittila τις δικές μας ανάγκες για νερό;; Έχει 168 τετρ. χμ. επιφανειακά νερά! Έχει η Kittila τη δική μας αγροτική, κτηνοτροφική, μελισσοκομική δραστηριότητα; Υπάρχουν 150 χμ. βόρεια του αρκτικού τα πυκνοκατοικημένα χωριά που στελεχώνουν το γεωφυσικό και πολιτισμικό τοπίο της δικής μας Χαλκιδικής;
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση ούτε στην ποσότητα του χρυσού που εξορύσσεται, καθότι ενώ τουλάχιστον για την περιοχή των Σκουριών μιλάνε για 0,5 γρ. χρυσού ανά τόνο, στο ορυχείο της Kittila εξορύσσονται περίπου 4,5 γρ. χρυσού στον τόνο (οι πληροφορίες είναι από το επίσημο site της εταιρίας Agnico- Eagle Mines).
Σίγουρα στη Λαπωνία, όπως μας ενημερώνει η κ. Καραβασίλη υπάρχουν ισχυρότατοι μηχανισμοί ελέγχου, και έτσι πρέπει να είναι αφού, σαφώς, υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση από τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως η ίδια παραδέχεται. Στην χρεοκοπημένη, όμως, Ελλάδα της μίζας, των μεγαλοεργολάβων, των σκανδάλων, της Λάρκο, του Ασωπού, των καμένων … ποια διασφάλιση είναι αρκετή για να μας πείσει, όταν στη δική μας περίπτωση υπάρχουν πρόσθετα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως το νερό, η όχληση από τη σκόνη, το θόρυβο και πολλά άλλα;
Επίσης, η κ. Καραβασίλη θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη για το είδος της διαβούλευσης που το Υπουργείο οργανώνει να διεξαχθεί. Γιατί όταν παραδέχεται δημόσια, ότι το Υπουργείο θέλει αυτή την επένδυση και ότι «ο επενδυτής δε μπορεί να περιμένει» και ακόμη όταν μιλάει για επιτήδειους που κινδυνολογούν και παραπληροφορούν για προσωπικά οφέλη, παρασέρνοντας έτσι την «άβουλη μάζα», τότε αυτό που προσπαθεί να οργανώσει δεν θα έπρεπε να λέγεται διαβούλευση αλλά δωρεάν σεμινάρια με την ευγενική χορηγία της « Ελληνικός Χρυσός»!
Τέλος, η κ. Καραβασίλη, σε κάποιο σημείο της συνέντευξής της τονίζει με στόμφο, ότι πέτυχαν, για την περιοχή των Σκουριών, να μην χρησιμοποιηθεί κυάνιο! Πώς το πέτυχαν και από πού προκύπτει αυτό; Εκτός και αν ένας από τους πολλαπλούς της ρόλους (κυβερνητική υπάλληλος, συνεργάτης των «Χρυσωρυχείων Θράκης», που συνδιοργανώνουν διακοπές στη Λαπωνία) είναι και αυτή του συνεργάτη της ENVECO συντάκτη της ΜΠΕ, που ως δια μαγείας εξαφάνισε το κυάνιο από την περιοχή των Σκουριών. Αν αυτό το θεωρεί επιτυχία για μας είναι τουλάχιστον λυπηρό!
Η επίσκεψη της κ. Καραβασίλη στην Λαπωνία και η προπαγάνδα που επιχειρεί συγκρίνοντας δύο καθ’ όλα ανόμοιες περιοχές εκτός από ατυχέστατη, μας ανησυχεί γιατί αντανακλά με τον πιο προφανή τρόπο στα μάτια μας ένα ΥΠΕΚΑ που δεν έχει ή δεν θέλει να έχει ιδέα για τον τόπο μας και τις ανάγκες του! Αν τα στελέχη του Υπουργείου πρέπει να φτάσουν στο Βόρειο Πόλο για να μας δείξουν πόσο καλά είναι τα μεταλλεία χρυσού, τότε πραγματικά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση!

Συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα για τα Μεταλλεία Χρυσού Χαλκιδικής στην Ιερισσό την Τρίτη 5 Απριλίου.




Σας καλούμε να συμμετέχετε στην συγκέντρωση – συζήτηση πολιτών , φορέων και των επιτροπών αγώνα κατά του επενδυτικού σχεδίου  της  Ελ. Χρυσός που θα πραγματοποιηθεί την

              Τρίτη 5 Απρίλη στις 18.30

στο πολιτιστικό κέντρο Ιερισσού του δήμου Αριστοτέλη, με ομιλητή τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

                          Αλ. Τσίπρα.


            Η νομαρχιακή επιτροπή Χαλκιδικής
                                 του ΣΥΝ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η εκμετάλλευση χρυσού θα οδηγήσει σε περιβαλλοντική και κοινωνική πτώχευση της Θράκης


Σχολιασμός δηλώσεων εκπροσώπου της εταιρίας “Χρυσωρυχεία Θράκης”

Στις 25.2.2011 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΓΝΩΜΗ” συνέντευξη με τον κ. Γιάννη Μπαρά, επιστημονικό συνεργάτη της εταιρίας Χρυσωρυχεία Θράκης (θυγατρική της καναδικής κοινοπραξίας Eldorado Gold). Ο παρακάτω σχολιασμός, αποτελεί αντιπαράθεση των δηλώσεων του κ. Μπαρά και αποσκοπεί στη σωστή δημόσια ενημέρωση με συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που βασίζονται σε εμπειρίες 35 ετών γεωλογικών, ορυκτολογικών, πετρογραφικών και γεωχημικών εργασιών στην Θράκη (βλ. υποσημείωση στο τέλος του άρθρου).
Τα σχόλια ακολουθούν τη σειρά ροής της εν λόγω συνέντευξης:
Σε ερώτηση στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, «ποιο είναι το ισοζύγιο για το έργο χρυσού στο Πέραμα» ο κ. Μπαράς δεν δίνει συγκεκριμένη απάντηση και αρκείται μόνο στην αναφορά ότι «υπάρχει σχετική μελέτη που δείχνει πως πρόκειται για θετικό έργο», χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι η μελέτη αυτή. Πιθανόν εννοεί την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρίας η οποία φυσικά προβάλει την εκμετάλλευση χρυσού σαν «θετικό έργο». Για την εταιρία μετράει σαν «θετικό» στοιχείο το τελικό προϊόν: ο χρυσός, και δεν την ενδιαφέρει εάν ξεριζώνονται και αλέθονται ολόκληροι λόφοι και καταλήγουν ύστερα από την κυάνωση σαν δηλητηριασμένη λάσπη σε λίμνες αποβλήτων (βλ. λεπτομέρειες παρακάτω).
Στην ερώτηση για τα χαρακτηριστικά του έργου Περάματος, ο κ. Μπαράς περιορίζεται σε αόριστες πληροφορίες σχετικά με την εκμεταλλευσιμότητα του χρυσού στο Πέραμα, ότι «είναι ένα παρά πολύ νοικοκυρεμένο και ιδιαίτερο έργο» και επαναλαμβάνει το παλιό επιχείρημα της εταιρίας ότι το πέτρωμα είναι ευκατέργαστο επειδή είναι οξειδωμένο, «με συνέπεια να μην δημιουργείται όξινη απορροή από σκαψίματα που θα γίνουν». Ο χαρακτηρισμός του πετρώματος στον Λόφο Περάματος σαν «χρυσοφόρο μετάλλευμα» είναι παραπλανητικός διότι δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες συγκεντρώσεις μεταλλεύματος χρυσού, πράγμα που δεν συμβιβάζεται με τα ίχνη χρυσού στο πέτρωμα, «3 γραμμάρια ανά τόνο πετρώματος» που αναφέρει ο ίδιος.
Οι επάνω δηλώσεις του κ. Μπαρά είναι απλοποιημένες και ανακριβείς. Για το λόγο αυτό δίνονται παρακάτω μερικά συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με περιεκτικότητες χρυσού στα πετρώματα και τις διαστάσεις του ανοιχτού ορυχείου στο προτεινόμενο έργο Περάματος.
Στην κοινή γνώμη επικρατεί εν μέρει η εντύπωση ότι στον Λόφο Περάματος (και σε άλλες παρόμοιες εμφανίσεις, π.χ. στη περιοχή Σαπών) υπάρχουν κάποιες μεγάλες συγκεντρώσεις χρυσού, δηλαδή ένα είδος “θησαυρού”, που μπορεί να τον πάρει η εταιρία με κάποια «σκαψίματα» όπως αναφέρει ο κ. Μπαράς. Διευκρινίζεται ότι οι χαρακτηρισμοί «χρυσοφόρο μετάλλευμα» ή «κοίτασμα χρυσού» είναι παραπλανητικοί, διότι προκαλούν την αίσθηση ότι πρόκειται για μεγάλες ποσότητες του “μαγικού” χρυσού.
Επ’ αυτού συνίστανται οι εξής επεξηγηματικές παρατηρήσεις:
Όλα τα πετρώματα του φλοιού της Γης περιέχουν μεταξύ άλλων ιχνοστοιχείων και ελάχιστα ίχνη χρυσού (συχνά έως 0,01 γραμμάριο στον τόνο). Τα μαγματικά/ηφαιστειακά πετρώματα που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του νοτιοανατολικού τμήματος της Θράκης από Μαρώνεια-Σάπες μέχρι Δαδιά/Σουφλί παρουσιάζουν συχνά ορισμένες εξαλλοιώσεις (“επιθερμικές” εξαλλοιώσεις) και περιέχουν μεταξύ άλλων μεταλλικών ορυκτών και μικροσκοπικά ίχνη χρυσού μέχρι 0,5 γραμμάριο στον τόνο. Τέτοιες “επιθερμικές” εξαλλοιώσεις απαντώνται σε πολυάριθμους λόφους από Σάπες μέχρι Πέραμα-Πετρωτά και σε άλλες ηφαιστειακές περιοχές (π.χ. Κίρκη, Αισύμη, Πεύκα/Λουτρά).
Σε ορισμένες από τις “επιθερμικές εμφανίσεις” βρίσκεται ο χρυσός σε μικροσκοπικά ίχνη (ψήγματα συνήθως 5-10 μm = χιλιοστά του χιλιοστού!!) με περιεκτικότητες συνήθως κάτω από 1 γραμμάριο και κατά θέσεις 1 έως 5 γραμμάρια ανά τόνο πετρώματος. Εμφανίσεις με περιεκτικότητες χρυσού ήδη ενός γραμμαρίου ανά τόνο αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος για τις εταιρίες και μπορούν να χαρακτηριστούν σαν «κοίτασμα χρυσού» και να καταχωρηθούν σε πρόγραμμα εκμετάλλευσης.
Για καλύτερη κατανόηση αναφορικά με τα όρια περιεκτικοτήτων χρυσού στο πέτρωμα αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας, η μέση περιεκτικότητα χρυσού στον Λόφο Περάματος είναι 3,6 γραμμάρια και το κατώτερο όριο εκμεταλλευσιμότητας μόνο 1,0 γραμμάριο ανά τόνο πετρώματος. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί κανείς να υπολογίσει τις μάζες πετρωμάτων που πρέπει να εξορύσσονται. Για την προγραμματιζόμενη παραγωγή χρυσού 40 τόνων στο Πέραμα, θα πρέπει (με τα στείρα) να εξορυχθούν πάνω από 16 εκατομμύρια (!!) τόνοι πετρώματος. Ο γραφικός Λόφος Περάματος θα εξαφανιστεί και θα μετατραπεί σε έναν πελώριο σεληνιακό κρατήρα. Η μαζική εξόρυξη δεν θα περιοριστεί όμως μόνο στο λόφο Περάματος παρά θα επεκταθεί και σε πολλούς άλλους λόφους της Θράκης με τις επάνω αναφερόμενες οριακές τιμές χρυσού.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας, το επιφανειακό ορυχείο στον Λόφο Περάματος σε λίγα χρόνια λειτουργίας θα έχει μήκος 750 μέτρα και πλάτος έως 400 μέτρα. Η εταιρία υποστηρίζει ότι θα εξορύξει μόνο το σώμα του επάνω οξειδωμένου πετρώματος, το οποίο στο κέντρο του έχει (κατά την εταιρία) πάχος 125 (;) μέτρα, πλευρικά όμως μόνο 50–30 μέτρα. Κάτω από το οξειδωμένο πέτρωμα βρίσκεται ένας παχύς ορίζοντας θειούχου μεταλλεύματος πάχους μέχρι 180 μέτρα. Διάφορα στοιχεία (π.χ. όμοιες περιεκτικότητες σε χρυσό με αυτές του οξειδωμένου σώματος) μας επιτρέπουν να ισχυριστούμε ότι η εξόρυξη θα συνεχιστεί σε βαθύτερα επίπεδα, δηλαδή στη θειούχα μεταλλοφορία με ολέθριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, διότι απαιτείται ένταση της κυάνωσης ή και βιομηχανική οξείδωση (“φρύξη”) του μεταλλεύματος για την ανάκτηση των μικροσκοπικών εγκλεισμάτων χρυσού στα θειούχα ορυκτά, διοχετεύοντας έτσι τεράστιες ποσότητες θείου στο περιβάλλον. Συγχρόνως θα ενταθεί δραματικά η όξινη απορροή και η εκπομπή τοξικών μετάλλων στο υδρολογικό σύστημα. Η εταιρεία του Περάματος αποσιωπεί για ευνόητους λόγους τις εξελίξεις αυτές.
Το επόμενο μέρος της συνέντευξης αναφέρεται στην κυάνωση και στα μέτρα προστασίας. Στην παρατήρηση ότι «η χρήση του κυανίου είναι βασικό στοιχείο που προκαλεί τις αντιδράσεις του κόσμου…», ο κ. Μπαράς περιορίζεται στην άστοχη παρομοίωση ότι «αν φάμε πέντε κιλά πικραμύγδαλο (σημ.: περιέχει ίχνη κυανίου) …τότε επίσης θα δηλητηριαστούμε» και ότι το κυάνιο στα μεταλλευτικά τέλματα θα είναι όπως «το χλώριο, το οποίο χρησιμοποιούμε σε τέτοια ποσότητα μέσα στο νερό ώστε να είναι άκακο για τον οργανισμό μας». Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τον κ. Μπαρά στην πληροφόρηση και να επεξηγήσουμε στους κατοίκους της Θράκης τι σημαίνει η χημική ανάκτηση μικροσκοπικών ψηγμάτων χρυσού από τις μάζες των εξορυχθέντων πετρωμάτων:
Σωστά έπαιξε μέχρι τώρα το θέμα “κυάνωση” βασικό ρόλο στην επιχειρηματολογία κατά της βιομηχανίας εκμετάλλευσης χρυσού, εφόσον θα διαχειρίζονται και θα διοχετεύονται στο περιβάλλον χιλιάδες τόνοι κυανιούχου νατρίου, το οποίο στο 0,1 γραμμάριο είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Σημειώνεται αρχικά ότι η εκχύλιση στις πελώριες δεξαμενές απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, πράγμα που αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην άνυδρη αυτή περιοχή. Το διάλυμα περιέχει 0,05 έως 0,1 % (500-1000 ppm) κυανιούχο νάτριο. Εφόσον το διάλυμα αυτό έχει την ικανότητα να διαλύει τα ίχνη χρυσού της τάξης 1-3 γραμμαρίων ανά τόνο πετρώματος, είναι ευνόητο ότι διασπάει και τα τοξικά χημικά στοιχεία από τα μεταλλικά ορυκτά (μόλυβδο, αρσενικό, κάδμιο, αντιμόνιο, βισμούθιο, τελλούριο κ.ά.). Ο πολτός μετά την χημική ανάκτηση του χρυσού θα διοχετεύεται σαν τοξικό απόβλητο σε κοντινή λίμνη τελμάτων.
Στο Πέραμα θα επεξεργάζονται 3.400 έως 3.800 τόνοι πετρώματος καθημερινώς (επί 24 ώρες). Η λίμνη τελμάτων θα δέχεται συγκεκριμένα μαζί με την υγρή φάση (στερεά : διάλυμα = 47 : 53% κ.β.) ημερησίως κατά μέσο όρο 7.700 τόνους και ετησίως 7.700 x 365 = 2.810.000 τόνους πολφό τέλματος (στοιχεία ΜΠΕ της εταιρίας, σελ. 4-28), το οποίο ύστερα από μερικά χρόνια λειτουργίας του έργου θα διαιωνιστεί σαν “αποστεγνωμένο” τοξικό ίζημα 11.900.000(!!) τόνων στη λίμνη εναπόθεσης, με το τίμημα να εξαφανιστεί ο γραφικός “Λόφος Περάματος”, η περιοχή να μεταβληθεί με σεληνιακό τοπίο και οι κάτοικοι της Θράκης να κληρονομήσουν μόνο από αυτό το ορυχείο 12 εκατομμύρια (!!) τόνους δηλητηριασμένα, τοξικά μεταλλευτικά απόβλητα. Ο κάθε πολίτης ας βγάλει μόνος του συμπέρασμα τι θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενεές εάν σύμφωνα με τις παρακάτω αναφερόμενες προθέσεις των εταιριών, πολλαπλασιαστούν τα ορυχεία με ισάριθμες λίμνες μεταλλευτικών τελμάτων.
Για την περιγραφή του έργου στο τρίτο μέρος της συνέντευξης ο κ. Μπαράς αποσιωπεί το μέγεθος του επιφανειακού ορυχείου, τις διαστάσεις της λίμνης μεταλλευτικών τελμάτων και είναι εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζοντας το έργο Περάματος επί λέξει σαν «προτζέκτ, το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς να βλάψει την περιοχή». Ο κ. Μπαράς φαίνεται ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών της Θράκης και προσπαθεί με ανακατάρτιστες, ανακριβείς και απλοποιημένες πληροφορίες να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η επιζήμια αυτή βιομηχανία. Γι’ αυτό οφείλουμε εδώ να δώσουμε συγκεκριμένα στοιχεία για το προτεινόμενο έργο του Περάματος και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη γεωοικονομική εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των Νομών Ροδόπης και Έβρου.
Παραπάνω έγινε ήδη λόγος για τις διαστάσεις του επιφανειακού ορυχείου και ότι η εταιρία θα συνεχίσει την εξόρυξη σε βαθύτερο θειούχο ορίζοντα. Παράλληλα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να επεκτείνει τις εξορυκτικές της δραστηριότητες και σε γειτονικές εμφανίσεις (βλ. παρακάτω). Οι επεκτάσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αποτελούν κατά κανόνα κύριο στόχο των εταιριών, αποσιωπούν όμως για ευνόητους λόγους το καυτό περιβαλλοντικό αυτό θέμα στα πρόθυρα των αδειοδοτήσεων.
Σύμφωνα με βιβλιογραφικά δεδομένα έχουν χαρακτηριστεί σαν „επιθερμικά συστήματα“ και οι γειτονικοί λόφοι: Οδοντωτόν και Μαυροκορυφή, 5 χλμ Δ. και 2 χλμ βορειοδυτικά αντίστοιχα από τον Λόφο Περάματος και η εμφάνιση 1,5 χλμ βόρεια Περάματος με τις χαρακτηριστικές πυριτιωμένες κορυφές (“πυριτικά καπέλα”), που με το ανάγλυφό τους χαρακτηρίζουν την ιδιαιτέρου κάλλους μορφολογία της περιοχής (τα εντυπωσιακά πυριτιωμένα βράχια π.χ. του Οδοντωτού είναι ορατά από αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων). Όλες αυτές οι εμφανίσεις βρίσκονται στην ιδιάζουσα γεωτεκτονική τάφρο, την ονομαζόμενη “Τάφρο των Πετρωτών”, η οποία έχει ήδη συμπεριληφθεί από την εταιρία του Περάματος στην οριοθετημένη «περιοχή άμεσης μελέτης».
Η επέκταση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων απορρέει πιο συγκεκριμένα από τις προθέσεις της εταιρίας Σαπών, τις οποίες για ευνόητους λόγους αποσιωπούσε στη δημόσια συζήτηση. Εκτός από τις δύο προτεινόμενες εξορύξεις της Οχιάς και του Αγίου Δημητρίου, είχαν χαρακτηριστεί σαν «χρυσοφόρες δομές» έξι ακόμη εμφανίσεις μεταξύ Σαπών και Συκορράχης: Σαπάναι, Γαλαξίας, Λόφος Aγ. Νικολάου, Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Κωνταντίνος και Έβρος. Ας σημειωθεί ότι ιδιαίτερα η παραχώρηση (ΔΜΜ Ε5) της εταιρείας Σαπών σε μια έκταση 7 χιλιομέτρων από βορειοανατολικά Σαπών μέχρι Συκορράχη περιέχει πολυάριθμες “επιθερμικές” εμφανίσεις με εντυπωσιακές κορυφές από πυριτιωμένα βράχια, οι οποίες προσδίδουν ιδιαίτερη ομορφιά στο φυσικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Οι πανέμορφοι αυτοί λόφοι κινδυνεύουν να πέσουν θύμα εξορύξεων εάν επιτραπεί η εγκαθίδρυση εκμετάλλευσης χρυσού στη Θράκη, οπότε σίγουρα θα επαναδραστηριοποιηθεί και η εταιρία Σαπών, οποία ενώπιον της αντίδρασης των κατοίκων της Θράκης διέκοψε τη δραστηριότητά της το 2005.
Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τους φόβους των κατοίκων της Θράκης, ότι εάν αρχίσει το πρώτο μεταλλείο θα ακολουθήσουν και άλλα και οι περιβαλλοντικές καταστροφές θα είναι ασταμάτητες και ανεπανόρθωτες. Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ανοιχτό ορυχείο απαιτεί δίπλα του κατά κανόνα και μία λίμνη μεταλλευτικών τελμάτων.
Το γενικό συμπέρασμα είναι:
Ο χώρος από βορειοανατολικά και ανατολικά των Σαπών μέχρι Κασσιτερές και Συκορράχη και στη νοτιοδυτική προέκταση μέχρι Πέραμα–Πετρωτά (σχεδόν μέχρι την παραλία Μεσημβρίας – Πετρωτών) αποτελεί στο σύνολο τη γνωστή “επιθερμική ζώνη” μήκους πάνω από 20 χλμ και πλάτους 3-6 χλμ. Όλος αυτός ο χώρος κινδυνεύει να γίνει μελλοντικά ένα πελώριο συγκρότημα μεταλλείων και το φυσικό τοπίο θα αντικατασταθεί από θεόρατα επιφανειακά ορυχεία, επιχωματώσεις, πλατείες, τραβέρσες, δρόμους και πελώριες λεκάνες με τοξικά μεταλλευτικά απόβλητα. Εδώ δεν πρέπει να παραληφθεί και η επιθερμική εμφάνιση Πεύκων, 15 χλμ ΒΑ της Αλεξανδρούπολης και άλλες περιοχές (π.χ. Κίρκης – Αισύμης) που σε μια τέτοια ευρεία φάση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων μπορούν να γίνουν αντικείμενα ενδιαφέροντος. Οι κάτοικοι της Θράκης πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση που θα επικρατεί ύστερα από ένα χρονικό διάστημα 10-20 χρόνων: Η θαυμάσια λοφώδης περιοχή από ΒΑ Σαπών μέχρι την παραλία Πετρωτών – Μεσηβρίας θα εξελιχθεί σε σκαμμένη, απογυμνωμένη και δηλητηριασμένη γη. Τα σημερινά παιδιά και εγγόνια των κατοίκων της Θράκης θα βγαίνουν τότε οπωσδήποτε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι και διερωτώμενοι, γιατί η πολιτεία και οι γονείς τους επέτρεψαν την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή της χώρας τους, αλλά τότε θα είναι πλέον αργά.
Για τις θέσεις εργασίας και τα σχετικά προβλήματα απασχόλησης στη Θράκη θα αναφερθούμε λεπτομερώς στο τέλος της εισήγησης αφού προηγουμένως σχολιάσουμε τις δηλώσεις του κ. Μπαρά σχετικά με την αποκατάσταση περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο του έργου:
Ο κ. Μπαράς πρέπει να μας εξηγήσει τι εννοεί με την “κοιλότητα” δίπλα στο Λόφο Περάματος, μήπως το διπλανό ρέμα (Παλιόρεμα) ή τη λίμνη τελμάτων κατά μήκος του ρέματος;; και πως ερμηνεύεται η φράση του «”κατεβαίνοντας” ο λόφος θα “ανεβαίνει” η κοιλότητα αντικαθιστώντας τον σημερινό λόφο»;; Εάν σαν “κατέβασμα” του λόφου εννοεί τον κρατήρα εξόρυξης και σαν “ανέβασμα” τον τεράστιο όγκο του εξορυχθέντος αλεσμένου πετρώματος του λόφου που θα εναποτεθεί σαν δηλητηριασμένη τοξική λάσπη στη γειτονική λίμνη μέσα στο ρέμα, τότε ας βγάλει ο κάθε πολίτης μόνος του συμπέρασμα από τις ανεύθυνες αυτές δηλώσεις αντιπροσώπου μιας εταιρίας, η οποία επιδιώκει τόσο επικίνδυνες περιβαλλοντικές επεμβάσεις στη Θράκη.
Τα υπόλοιπα γενικά σχόλια του κ. Μπαρά περί αποκατάστασης και ελέγχων τήρησης των προδιαγραφών «σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές αρχές» είναι γνωστά από παλαιότερα δημοσιεύματα της εταιρίας. Ο ίδιος ο κ. Μπάρας θεωρεί «ότι είναι λογικό να μην έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος με αυτά τα δείγματα γραφής που έχουμε μέχρι σήμερα» και αναφέρεται στο παράδειγμα του εγκαταλειμμένου μεταλλείου Κίρκης εκτοξεύοντας ένα ακόμη από τα πολλά δέλεαρ της εταιρίας: Η εταιρία να αναλάβει «προς όφελος του Δήμου» την αποκατάστασή του μεταλλείου Κίρκης «αν ξεκινήσει το έργο στο Πέραμα»(!!). Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι η εταιρία υπόσχεται τα πάντα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της, δηλαδή την αδειοδότηση για το ξεκίνημα του έργου.
Ας συνειδητοποιήσει κ. Μπαράς ότι μόνο το έργο Περάματος θα προκαλέσει πάνω από 100 φορές μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή απ’ ότι το μεταλλείο Κίρκης. Επ’ αυτού αρκεί μόνο το εξής συγκεκριμένο παράδειγμα: Ο όγκος των μεταλλευτικών τελμάτων στη λίμνη απόθεσης στο Πέραμα (11.900.000 κυβ. μέτρα) θα είναι 130 φορές μεγαλύτερος απ’ ότι στο μεταλλείο Κίρκης (90.000 κυβ. μέτρα). Το νούμερο αυτό διπλασιάζεται εάν προσθέσουμε το έργο Σαπών και υπερπολλαπλασιάζεται εάν λάβουμε υπόψη το πλήθος εξορύξεων με ισάριθμες λίμνες μεταλλευτικών τελμάτων σε μια μελλοντική εξέλιξη 10-20 ετών.
Τέλος θα σχολιάσουμε το θέμα των εργατικών θέσεων και τα προβλήματα απασχόλησης. Το θέμα αυτό αποτελεί άλλωστε το ισχυρότερο χαρτί στην επιχειρηματολογία της εταιρίας, η οποία ουσιαστικά θριαμβεύει για την οικονομική κρίση και την άνοδο της ανεργίας στη σημερινή συγκυρία. Σχετικά με το δυναμικό απασχόλησης στο έργο Περάματος ο κ. Μπαράς δηλώνει ότι «οι υπολογισμένες θέσεις είναι 190 με 210». Για ολοκληρωμένη ενημέρωση επί του θέματος συνίσταται να αναφερθούν αρχικά μερικοί προηγούμενοι αριθμοί εργατικών θέσεων εκ μέρους της εταιρίας: Σε δημοσίευμα της εταιρίας τον Απρίλιο 1999, αναφέρονται 140 θέσεις εργασίας για την «καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή». Ύστερα από τις αντιδράσεις των πολιτών και τις αρνητικές αποφάσεις όλων των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης ο τότε διευθυντής της εταιρίας κ. Creg Durack σε δημοσίευμά του τον Φεβρουάριο 2003 ανέβασε τις θέσεις εργασίας σε 220. Ο κάθε πολίτης ας βγάλει μόνος του συμπέρασμα για την αυθαίρετη αυτή αύξηση των θέσεων κατά 60% με το ίδιο μέγεθος και τις ίδιες προδιαγραφές του έργου.
Ας πάρουμε λοιπόν σαν βάση το παράδειγμα των 140 θέσεων. Υποθέτουμε ότι ο αριθμός αυτός θα είναι μάλλον χαμηλότερος. Από την ειδική μεταλλευτική βιβλιογραφία, πληροφορούμαστε ότι στην οργανωτική διάρθρωση τέτοιων εργοταξίων λαμβάνονται αυστηρά μέτρα λιτότητας και οι εργασίες γίνονται με το δυνατόν ελάχιστο προσωπικό. Ειδικά οι εργασίες της εξόρυξης και μετακίνησης των πετρωμάτων θα γίνεται με τη βοήθεια πολύ μεγάλων εκσκαφέων που απαιτούν λίγους και ειδικούς χειριστές. Επιστήμονες, ειδικοί τεχνίτες και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού όλου του έργου που εν μέρει δεν μπορεί να προσληφθεί από το Πέραμα, Σάπες και άλλους οικισμούς της περιοχής. Όλες αυτές οι σκέψεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα απασχολούνται αισθητά λιγότερα άτομα από την περιοχή, φυσικά στις πιο βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
Η εκμετάλλευση χρυσού θα επιφέρει όχι μόνο την περιβαλλοντική πτώχευση και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θράκης αλλά θα έχει και αρνητική οικολογική και οικονομική εξέλιξη, όπως στη γεωργία, στην αλιεία, στον τουρισμό και σε άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Δεν θα σταθούμε στα σεληνιακά τοπία και γενικά στην καταστροφή της φύσης στη λοφώδη περιοχή του νοτιοανατολικού τμήματος της Θράκης (είναι κατά την γνώμη μας το πιο ενδιαφέρον τμήμα της Θράκης), ούτε στους άμεσους κινδύνους της δημόσιας υγείας, παρά θα αναφερθούμε μόνο σε μερικά παραδείγματα της εναπόθεσης των κυανιούχων μεταλλευτικών τελμάτων με υψηλές περιεκτικότητες σε τοξικά χημικά στοιχεία (μόλυβδο, χαλκό, ψευδάργυρο/κάδμιο, αρσενικό, τελλούριο κ.ά.). Η θεόρατη λίμνη των μεταλλευτικών τελμάτων (700.000 τετρ. μέτρα) στο νότιο τμήμα του προγραμματιζόμενου έργου Περάματος θα απέχει μόνο 3,5 χλμ από την Παραλία Μεσημβρίας. Για διαρροές, αστοχίες και θραύσεις φραγμάτων έγινε λόγος σε προηγούμενα δημοσιεύματα.
Από την άλλη πλευρά η εκμετάλλευση στις Σάπες θα απειλεί τη γεωργική περιοχή βορειοανατολικά Σαπών. Διαρροές και αστοχίες στη λίμνη των μεταλλευτικών τελμάτων (στη τοποθεσία Αλογότοπος δίπλα στο Ζεστόρεμα) θα επηρεάζουν το υδρολογικό δίκτυο: Ζεστόρεμα – ποταμός Φιλιούρης (εκρέει στον Όρμο Ανοικτό), που διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου Σαπών – Ξυλαγανής – Ν. Σιδηροχώρι.
Μόνο από αυτά τα παραδείγματα μπορεί ο καθ’ ένας να υπολογίσει τι σημαίνει η αναπόφευκτη δυσφήμιση και υποβάθμιση των γεωργικών προϊόντων της περιοχής Σαπών – Κομοτηνής καθώς και της αλιευτικής και τουριστικής κίνησης στην παραλιακή περιοχή: Αλεξανδρούπολη – Μαρώνεια – Φανάρι/Πόρτο Λάγος. Οι απώλειες απασχόλησης στους βασικούς και παραδοσιακούς αυτούς τομείς δεν συγκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστον με τις λίγες θέσεις εργασίας που υπόσχονται οι εταιρίες (και δεν θα σταθούμε στην ποιότητα των λίγων αυτών εργατικών θέσεων). Στην τελική ανάλυση, η εκμετάλλευση χρυσού θα οξύνει την ανεργία και την οικονομική κρίση και θα οδηγήσει στη περιβαλλοντική και κοινωνική πτώχευση της Θράκης.
Δρ. Κυριάκος Αρίκας
Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας
Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου
arikas@web.de
Βιογραφικά στοιχεία του εισηγητή:
Ο Κυριάκος Αρίκας γεννήθηκε το έτος 1941 στην Κίρκη Ν. Έβρου και έζησε μέχρι το τέλος της γυμνασιακής του εκπαίδευσης το 1960 στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε και σταδιοδρόμησε στη Γερμανία (δίπλωμα γεωλογίας 1968, διατριβή διδακτορικού 1971, διατριβή υφηγεσίας 1985) και ήταν μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2006 υφηγητής στο Ινστιτούτο Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου με το οποίο συνεργάζεται μέχρι σήμερα.
Ο Κ. Αρίκας είναι έμπειρος γνώστης των γεωλογικών συνθηκών στη Θράκη, διότι στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας ασχολήθηκε πάνω από τρεις δεκαετίες με την γεωλογία, πετρογραφία και κοιτασματολογία-γεωχημεία του νοτιοανατολικού τμήματος της Θράκης και έχει επιτηρήσει επιπλέον πολλές επιστημονικές διατριβές στις περιοχές: Σάπες – Κασσιτερά – Συκορράχη, Πέραμα – Πετρωτά, Κίρκη – Αισύμη και Λουτρά – Φέρες.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Φιλιππίνες: Δολοφονία ακτιβιστή με αντι-μεταλλευτική δράση Update


Aπό τους Ενεργούς Πολίτες Αρναίας, λίγο συμπληρωμένοGerardo Ortega used his radio programme to rail against illegal mining on Palawan islandΌπως έγινε γνωστό ο δημοσιογράφος “Dr” Gerry Ortega πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2011 στη νήσο Palawan. O ίδιος και μέλη της οικογένειας του είχαν απειληθεί από καιρό ενώ ο τοπικός δήμαρχος ανακοίνωσε ότι με βάση τα ευρήματα η δολοφονία χαρακτηρίζεται «πολιτική». O Gerry μιλούσε με σκληρά λόγια ενάντια στην εξόρυξη νικελίου που ετοίμαζαν μεταλλευτικές εταιρίες, όπως επίσης και για την κυβερνητική διαφθορά.
Παρά την αντίθεση ιθαγενών φυλών με την εξόρυξη, η κυβέρνηση έδωσε άδεια, τον περασμένο Δεκέμβριο, για εργασίες σε δύο εταιρίες και αναμένεται η τελική αδειοδότηση αυτές τις ημέρες. Με την εξόρυξη, οι 40.000 κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να μετακινηθούν αφού ζουν μέσα στο δάσος και τρέφονται από αυτó.
Επίσης, ο Artiso Mandawa μέλος της οργάνωση των τοπικών ιθαγενών ALDAW («πάτρια γη»), έλαβε επίσης επανειλημμένες απειλές κατά της ζωής του. Και λέει: «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους και τη γη μας, έως ότου ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, σταματήσει όλες εκείνες τις επενδύσεις εξόρυξης που αποτελούν γενοκτονία για τους ιθαγενείς».
Το Palawan, γνωστό σε όλο τον κόσμο για τα σμαραγδένια νερά και την ανέγγιχτη ομορφιά του, φιλοξενεί πολλές εκατοντάδες ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας και είναι αναγνωρισμένο από την UNESCO ως “Aπόθεμα Βιόσφαιρας”. Υπάρχουν ενεργά μεταλλεία νικελίου και πάνω από 350 αιτήσεις για νέες εκμεταλλεύσεις σ’αυτό το μικρό νησάκι και τουλάχιστον 200 από αυτές αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον δικτυακό τόποhttp://no2mininginpalawan.com/, που πρόσφατα ξεκίνησε και  μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών για τη σωτηρία αυτού του θαύματος της φύσης.
Kαι δυο φωτογραφίες του Palawan, για να ξέρουμε για τι τόπο μιλάμε…

S&B υπερκέρδη και απληστία


….Τα καθαρά κέρδη των μετόχων ανήλθαν στα 13,13 εκατ. ευρώ από 2,08 εκατ. ευρώ το 2009, αυξημένα κατά 529,9%, καθώς σημαντική υπήρξε η διεύρυνση των περιθωρίων που οδήγησε σε ρεκόρ κερδοφορίας τους κλάδους του μπεντονίτη, των συλλιπασμάτων συνεχούς χύτευσης και των λοιπών ορυκτών. Εν όψει των παραπάνω, το διοικητικό συμβούλιο της S&B αποφάσισε να προτείνει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, ποσού 0,25 ευρώ ανά μετοχή.
Θαυμάζει κανείς την φιλοπατρία, την αναγνώριση των θυσιών των εργαζομένων και την οικολογική και κοινωνική ευαισθησία της S&B.
Πρώτο μέλημα να τα τσεπώσουν ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ (η επιστροφή κεφαλαίου δεν φορολογείται, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται) οι μέτοχοι και σε σημαντικό βαθμό στο εξωτερικό μέσω των γνωστών κόλπων, μη και γίνει κανένα ατύχημα. Ζήτω οι πατριώτες …
Για τους εργαζόμενους δεν φαίνεται (από την έκθεση της εταιρίας) να περίσεψε τίποτα.
Για τη Μήλο άραγε το νόμιμο τέλος θα 5πλασιαστεί σε σχέση με εκείνο του 2009;
Προκαλούν, προκαλούν σε δύσκολους καιρούς …..
Τουλάχιστον ο Δήμαρχος ας ασχοληθεί και ας ενημερώσει για το κομμάτι που αφορά τον Δήμο ..

H Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ στην Φινλανδία με τα Χρυσωρυχεία Θράκης!


Ναι, είτε το πιστεύετε είτε όχι στο ταξίδι που οργάνωσε η εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης” στο μεταλλείο χρυσού Kittila στη Φινλανδία, βρέθηκε και η Eιδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μ. Καραβασίλη! Ακούστε και θαυμάστε και έπεται σχολιασμός.

Εξορυκτικές δραστηριότητες και περιοχές του δικτύου Νatura 2000


Εξηγήσεις για τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης ζητά από την Κομισιόν ο Μιχ. Τρεμόπουλος

Ελλιπείς κρίνονται οι εξηγήσεις της Κομισιόν σε ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για την ανεπαρκή οριοθέτηση του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Για το θέμα αυτό, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επανέρχεται με νέα σχετική ερώτηση, διευρύνοντας ταυτόχρονα τη θεματολογία στις εξορύξεις σε περιοχές Νatura.
Ο επίτροπος περιβάλλοντος κ. Potočnik στην απάντησή του είχε αναφέρει ότι η οριοθέτηση του συγκεκριμένου πυρήνα και της περιφερειακής του ζώνης αποτελεί αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετηθεί επί της ουσίας για την επάρκεια των ήδη θεσμοθετημένων ζωνών προστασίας. Για το γενικότερο θέμα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές του δικτύου Νatura 2000, έκανε λόγο για «κατ’ εξαίρεση όρους» και παρέπεμψε σε σχετικές οδηγίες που περιέχονται σε έγγραφο της Επιτροπής.
Στη νέα του ερώτηση, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν για τις εξορυκτικές δραστηριότητες ανοικτού τύπου εντός προστατευόμενων περιοχών ή πολύ κοντά στα όριά τους. Θέτει, παράλληλα, ζήτημα διαπλοκής και αδιαφάνειας στο εσωτερικό της ίδιας της Κομισιόν, αφού ο πρώην επίτροπος Φερχόϊγκεν, αφού επεξεργάστηκε και κατάφερε να υιοθετηθεί η ομώνυμη Πρωτοβουλία της Κομισιόν για τις πρώτες ύλες (2008) με την πίεση και των αντίστοιχων λόμπυ ευρωπαϊκών βιομηχανιών, ίδρυσε και ο ίδιος μετά τη θητεία του παρόμοια εταιρεία υπηρεσιών λόμπυ!
«Η διαπλοκή δυστυχώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.«Θεώρησα απαράδεκτη την υπεκφυγή του Επιτρόπου Ποτότσνικ στην απάντησή του για την Οίτη και γι’ αυτό θέλησα να θέσω το θέμα στις ευρύτερες διαστάσεις του. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις βοούν για την περίφημη πρωτοβουλία Φερχόϊγκεν για τις πρώτες ύλες και τις πιέσεις του βιομηχανικού λόμπυ για περισσότερες εξορυκτικές δραστηριότητες στον Ευρωπαϊκό “Νότο”. Κανένα από τα συμφέροντα αυτά δε φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, που είναι αυτή τη στιγμή στριμωγμένη στη γωνία λόγω του χρέους. Η Κομισιόν οφείλει σαφή απάντηση για το αν θα επιμείνει πλήρως στις θεσπισμένες προδιαγραφές της περιβαλλοντικής προστασίας, όπως έχει υποχρέωση, ή αν θα κάνει εκπτώσεις στην προστασία για τα PIGSκαι την Ανατολική Ευρώπη».
Για περισσότερες πληροφορίες:  Μιχάλης Τρεμόπουλος   6982 689868
(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)
Εξορυκτικές δραστηριότητες και περιοχές του δικτύου Νatura 2000
Απαντώντας σε προηγούμενη ερώτησή μου για την Περιφερειακή ζώνη Εθνικού Δρυμού Οίτης (E-011012/2010), ο κ. Potočnik ανέφερε ότι η οριοθέτηση του συγκεκριμένου πυρήνα και της περιφερειακής του ζώνης αποτελεί αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την επάρκεια της υφιστάμενης ζωνοποίησης. Για το γενικότερο θέμα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές του δικτύου Νatura 2000, έκανε λόγο για «κατ’ εξαίρεσιν όρους» και παρέπεμψε σε σχετικές οδηγίες που περιέχονται σε έγγραφο που κατάρτισε η Επιτροπή.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Τι περαιτέρω πληροφορίες χρειάζεται για να κρίνει την επάρκεια ή ανεπάρκεια της σημερινής περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Δρυμού Οίτης;
2) Εμπίπτουν οι ιδιωτικές εξορυκτικές δραστηριότητες ανοικτού τύπου (openpit)  στο άρθρο 6.4 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ περί οικοτόπων, και ιδιαίτερα στην κατηγορία δραστηριοτήτων «εξαιρετικού δημόσιου συμφέροντος οικονομικού χαρακτήρα»;
3) Αντιμετωπίζει η έκθεση της Επιτροπής τις επιπτώσεις εξορυκτικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα πολύ κοντά σε περιοχές του δικτύου Νatura 2000; Ποια ακτίνα θεωρείται το όριο εφαρμογής των προβλέψεων;
4) Η «πρωτοβουλία Verheugen» δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόσβαση των χωρών της ΕΕ σε πηγές πρώτων υλών, ιδιαίτερα μετάλλων. Θεωρεί η Επιτροπή ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε χώρες με έντονα οικονομικά προβλήματα να αντισταθούν επαρκώς σε οικονομικές πιέσεις για χαμηλότερα επίπεδα περιβαλλοντικής προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές Νatura 2000, ώστε να προβούν σε εξόρυξη μεταλλευμάτων;
5) Αποτελούν ενδείξεις υπέρμετρης επιρροής οικονομικών συμφερόντων εις βάρος των προοπτικών περιβαλλοντικής προστασίας στις χώρες της Ε.Ε. η «πρωτοβουλία Verheugen», το κείμενο στρατηγικής «Αντιμετώπιση των Προκλήσεων στις Αγορές Εμπορευμάτων και Πρώτων Υλών» βασισμένο σε προτάσεις expertgroup και η πρόσφατη ίδρυση εταιρείας λόμπυ από τον κ. Verheugen;

Ψάχνουν φλέβα χρυσού σε 55 περιοχές της Κύπρου


Έρευνες από πέντε εταιρείες

Λευκωσία: Αυξάνονται συνεχώς οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης από ξένους και Κύπριους επενδυτές, για εξασφάλιση αδειών επισκόπησης για εντοπισμό χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων. Μέχρι σήμερα εκδόθηκαν 55 άδειες επισκόπησης, ενώ εκκρεμούν άλλες πέντε αιτήσεις, όπως μας λέχθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Η ερευνητική δραστηριότητα για εντοπισμό χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, πραγματοποιείται με ελπιδοφόρες προοπτικές σε εκτεταμένες περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, σε μια έκταση που ξεπερνά τα 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, διεξάγονται έρευνες στις ακόλουθες περιοχές:
  • Στην ευρύτερη περιοχή της Σκουριώτισσας, από την εταιρεία HellenicCopper Mines.
  • Στις περιοχές Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Κλήρου και Πολιτικού, από την εταιρεία Easter Mediterranean Resources.
  • Στην ευρύτερη περιοχή των Κελλιών, από την εταιρεία Kimon Enterprises.
  • Στις περιοχές Κλήρου, Πολιτικού, Καμπιών, Καπέδων, Αναλυόντα, Μαθιάτη, Σιας της Λευκωσίας, Ασπρογιάς, Λυσού, Κινούσας και Πόλης της Πάφου από την εταιρεία Katla Exploration (Northern Lion Gold Corp.). Πρόσφατα, η καναδέζικη εταιρεία εξασφάλισε άδεια επισκόπησης και στην κοινότητα Αγγλισίδες.
  • Στην περιοχή Καπέδων της Λευκωσίας, Βρετσιών της Πάφου και Λουβαρά και Πραστειού Κελλακίου της Λεμεσού από την Treasure Development.
Σημειώνεται ότι, από τις μέχρι σήμερα ερευνητικές δραστηριότητες, πέρα από περιορισμένο αριθμό μεμονωμένων αποτελεσμάτων που κατά καιρούς ανακοινώνονται από τους ερευνητές, δεν έχει επισημανθεί οποιοδήποτε νέο χρυσοφόρο κοίτασμα, το οποίο δύναται τεχνοοικονομικά να τύχει εκμετάλλευσης. Όσον αφορά άλλα μεταλλεύματα, δεν έχει επισημανθεί οποιοδήποτε νέο κοίτασμα και οι εργασίες επισκόπησης περιορίστηκαν στη λεπτομερέστερη διερεύνηση κοιτασμάτων χαλκού και ψευδαργύρου που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν, στις περιοχές Πολιτικού και Κλήρου, όπως και στις περιοχές των υφιστάμενων μη ενεργών μεταλλείων χρυσού και χαλκού.
Τονίζεται ότι, οι άδειες επισκόπησης εγκρίνονται πάντοτε μετά από προσεκτική εξέταση, έτσι ώστε, οι περιοχές στις οποίες παραχωρούνται, να είναι ελπιδοφόρες για την ανεύρεση μεταλλευμάτων και παράλληλα, οι ερευνητικές δραστηριότητες να μην επηρεάζουν αρνητικά τις ανέσεις των κατοίκων, την αρχαιολογική κληρονομιά, τις δασικές εκτάσεις, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες κ.λπ. Επίσης, οι άδειες αυτές παραχωρούνται σε πρόσωπα, φυσικά και νομικά, που έχουν την τεχνοοικονομική δυνατότητα να φέρουν σε πέρας τις ερευνητικές εργασίες. Σε περίπτωση παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης, ο φορέας της εκμετάλλευσης είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιεί κάθε πέντε χρόνια τις μελέτες που εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.
Δείτε κι ένα σχετικό βίντεο εδώ: http://www.sigmalive.com/news/local/306701

Κι άλλο συνέδριο για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας!


Πηγή: www.capital.gr. Όλοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι… η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που είναι να μας πει για το ωραίο της project?
Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τα θέματα του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, με θέμα «Ο Ορυκτός Πλούτος της Ελλάδας: βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Απριλίου 2011, στο ξενοδοχείο King George Palace στην Αθήνα.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να καλυφθούν τα καίρια θέματα που αφορούν στην συμβολή του ορυκτού πλούτου προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας της χώρας, τις πρακτικές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις διεθνείς πρακτικές για τη βιώσιμη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, θέματα νέων τεχνικών και περιβαντολλογικής προστασίας και καίρια ζητήματα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη των επενδύσεων.
Στους ομιλητές του συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται οι κ.κ. Χάρης Παμπούκης, Υπουργός Επικρατείας, Κώστας Καρτάλης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλευτής Ν.Δ. και Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ, Δρ. Corina Hebestreit, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Euromines, Σωκράτης Μπαλτζής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Καθηγητής Ιωάννης Πασπαλιάρης, Πρόεδρος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γεώργιος Ξυδούς, Πρόεδρος των Χρυσωρυχείων Θράκης Α.Ε., Μαρία Σπηλιοπούλου-Καπαριά, Αναπλ. Διευθύντρια του Τομέα Μετάλλων-Ορυκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Michel Sponar, Policy Officer – Resource & Waste Management στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Mark Rachovides, Πρόεδρος του Ομίλου Χρυσού της εταιρείας Euromines, Paul Wright, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eldorado Gold Corporation, Μιχαήλ Σταματάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Απόστολος Μπαράτσης, Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Giles Fitzpatrick, Πρόεδρος της εταιρείας Cannacord, Νικόλαος Φουσέκης, Δήμαρχος του Δήμου Δελφών, και άλλοι.
Μεγάλος Χορηγός του συνεδρίου είναι η εταιρεία Euromines και χορηγοί, η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε., η Τράπεζα Proton και η ΔΕΗ. Η εκδήλωση οργανώνεται απο την εταιρεία Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε.
Πηγή:www.capital.gr