Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Οι επιθεωρητές καταγγέλλουν τους υπουργούς περιβάλλοντος…



Kαι μετά την πολύ αποκαλυπτική για το επίπεδο σοβαρότητας του ΥΠΕΚΑ αλληλογραφία μεταξύ του π. Χριστόδουλου και της Ειδικής Γραμματέως κας Καραβασίλη (δείτε εδώ, εδώ κι εδώ), διαβάστε και την παρακάτω είδηση από τοskai.gr. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατηγορούν όλες τις ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και ΥΠΕΧΩΔΕ των τελευταίων 10 τουλάχιστον ετών, για μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και για συμμετοχή στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας! Συγκεκριμένα καταγγέλουν:

  • “Μαγειρεμένες” και copy-paste μελέτες για μεγάλα έργα. Η μόνη τέλεια, μοναδική και συγκλονιστική μελέτη που κατατέθηκε ποτέ ήταν αυτή της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των Μπόμπολα-Κούτρα-Καναδών, για την οποία η αξιότιμη Ειδική Γραμματέας ανέλαβε προσωπικά να μας πείσει.
  • Πιέσεις στους επιθεωρητές από Υπουργούς υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων. Εκείνα τα τσάμικα του κ. Κούτρα με Υπουργούς ήταν αθώες κοινωνικές εκδηλώσεις. Όπως και οι ιδιωτικές βόλτες στον Κάκαβοαντί της εξαγγελθείσας δημόσιας διαβούλευσης.
  • Και μια και είπαμε “διαβούλευση”, μίζερη και προσχηματική είναι σύμφωνα με τους επιθεωρητές η διαβούλευση που προηγείται της ψήφισης νόμων. Στον Κάκαβο θα κολλήσουμε; Τι κι αν δεν έγινε δημόσια διαβούλευση;Έτσι κα Καραβασίλη;
  • Πολυάριθμες τροπολογίες που κατατίθενται εκ των υστέρων και αλλοιώνουν την ουσία περιβαλλοντικών νόμων. Οι επιθεωρητές λέει επιφυλάσσονται (;;;) να τις προσβάλλουν στο ΣτΕ. Περίεργο, δεν ρώτησαν κανένα νομικό να τους πει ότι αιτήσεις ακυρώσεως μπορούν να γίνουν μόνο για πράξεις της Διοίκησης και όχι για νόμους;
  • Ο ρυπαίνων δεν πλήρωσε ποτέ γιατί τα πρόστιμα που εισηγούνταν οι επιθεωρητές, ο πρώην Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου απέφευγε να τα υπογράψει. Ε, μετά βαρέθηκαν και οι επιθεωρητές να βάζουν πρόστιμα και απλά διαπίστωναν τις παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων. 22 τέτοιες παραβάσεις από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διαπίστωσαν στη Στρατονίκη, αλλά ούτε 1 ευρώ πρόστιμο δεν επιβλήθηκε. Το θέμα λύθηκε πιο πολιτισμένα, με ένα απλό “non-paper” προς την παράνομη εταιρεία.

Προφανώς κανείς Έλληνας δεν εκπλήσσεται από τις καταγγελίες, όλοι υποψιαζόμασταν τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο έχει ενδιαφέρον ο τρόπος και κυρίως ο χρόνος που γίνονται οι καταγγελίες. Τόσα χρόνια δεν ήξεραν τίποτα η ΕΥΕΠ και η ΕΓΕΠΕ, τώρα που το ΥΠΕΚΑ (και η χώρα) είναι ακέφαλο, τώρα βρήκαν το φως τους; Τις κάλπικες μελέτες τώρα τις ανακάλυψαν; Τις πολιτικές πιέσεις, κι αυτές τώρα; Για την ειλικρίνεια της ΜΠΕ του κολοσσιαίου για τα δεδομένα της Ελλάδας μεταλλευτικού/μεταλλουργικού έργου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική, πώς είναι τόσο σίγουρη η ΕΓΕΠΕ και προσωπικά η κα Καραβασίλη που ανέλαβε και να αποσπάσει τη “συναίνεση” της τοπικής κοινωνίας; Μια μελέτη που έχει πίσω της τους γνωστούς “εθνικούς νταβατζήδες” και μια βρώμικη σύμβαση μεταβίβασης… Μια μελέτη που εγκρίθηκε με την πρόθυμη υπογραφή ενός εγκληματία διεφθαρμένου πολιτικού, που τον κατηγορούν κι οι ίδιοι οι επιθεωρητές… Μια μελέτη που ακολούθησε μια προμελέτη που εγκρίθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό (αυτόν με τα τσάμικα) μόλις δυο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2009…

Μετά από τόσα στρώματα διαπλοκής και διαφθοράς, από το 2003 κι ακόμα πιο παλιά, υπάρχει άραγε κανείς που να πιστεύει στην αλήθεια αυτής της μελέτης και στη διαφάνεια της διαδικασίας έγκρισής της; Η μήπως πιστεύει κανείς στις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της κας Καραβασίλη για “πιστή εφαρμογή των ιδιαίτερα αυστηρών περιβαλλοντικών όρων που επιβλήθηκαν στην εταιρεία”; Μήπως τις πιστεύει κι η ίδια; Ποιος ακριβώς είναι αυτός που θα εγγυηθεί τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ποιον θα πρέπει να πιστέψει η τοπική κοινωνία;

Και πάλι καταλήγουμε στο ίδιο… ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ. ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.


Οι επιθεωρητές καταγγέλλουν τους υπουργούς περιβάλλοντος


Σοβαρότατες ευθύνες προσάπτουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στις ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και ΥΠΕΧΩΔΕ των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών, για τη μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιρρίπτουν ευθύνες στους υπουργούς για συμμετοχή στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας.

“ΚΑΛΠΙΚΗ” Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

*Συγκεκριμένα για την περίπτωση της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, χαρακτηρίζουν αναξιόπιστη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πρώτα αποφασίστηκε που θα γίνει το έργο και στη συνέχεια προσπάθησαν να “χτίσουν” τις μελέτες, οι οποίες εξαφάνισαν τα τέσσερα ρέματα που υπάρχουν στην περιοχή. Ενώ η αδειοδότηση έγινε το 2003 σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο δηλαδή από 3 μήνες.

Οι επιθεωρητές ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν πιέσεις από υπουργό “υπεράνω υποψίας΄” να μην δημοσιοποιήσουν την έκθεση αυτοψίας σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι οι μπουλντόζες εξαφάνισαν τα ρέματα του Γραμματικού ώστε να εμφανιστεί η περιοχή ως η καταλληλότερη για την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, ενώ είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν επανεξέταση της χωροθέτησης.

Κατήγγειλαν επίσης ότι το ίδιο μοτίβο, των “μαγειρεμένων” μελετών επαναλαμβάνεται σε πολλά μεγάλα έργα και ότι οι πολιτικές πιέσεις και τα συμφέροντα δημιουργούν μεγάλο έλλειμμα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ χαρακτήρισαν τη διαβούλευση που προηγείται της ψήφισης νομών , μίζερη και προσχηματική.

Παράλληλα, πολυάριθμες τροπολογίες που κατατέθηκαν εκ των υστέρων αλλοίωσαν την ουσία πολλών περιβαλλοντικών νομών και οι επιθεωρητές επιφυλάσσονται να τις προσβάλλουν στο ΣτΕ.

ΓΙΑΤΙ Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

*Οι επιθεωρητές αποκάλυψαν ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντινου απέφυγε να υπογράψει 10 μεγάλα πρόστιμα που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατόπιν αυτοψίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν το ύψος των προστίμων, ούτε τις επιχειρήσεις που αυτά αφορούν.

Σημειώνεται ότι με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από 21/10 όλα τα πρόστιμα υποχρεωτικά έπρεπε να περνούν από το γραφείο του υπουργού, καταργώντας τη δυνατότητα να υπογράφονται τα πρόστιμα χαμηλού ύψους από τους περιφερειάρχες.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογράφει 60 πρόστιμα από Περιφερειάρχες και 31 από τα 41 από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Το σύνολο των προστίμων που έχουν εισηγηθεί οι επιθεωρητές ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.

ΧΑΔΑ “ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΙ” ΣΕ ΧΥΤΑ

*Η πραγματική εικόνα των χωματερών είναι πολύ χειρότερη από αυτό που δηλώνουμε στις εκθέσεις που αποστέλλουμε στην Ευρώπη.

Υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τους επιθεωρητές σε πολλές περιπτώσεις χωματερές μετονομάστηκαν και αδειοδοτήθηκαν ως ΧΥΤΑ χωρίς να έχει γίνει κανένα πρόσθετο έργο.

Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

*Τους τελευταίους μήνες με συνεχείς αυτοψίες οι επιθεωρητές εντόπισαν μόνο στη Μύκονο 55 αυθαίρετα κτίσματα που θεμελιώθηκαν, μετά τον Ιούλιο του 2011 και κατά παράβαση του νόμου υπέβαλλαν αίτημα τακτοποίησης μέσω του σχετικού νόμου, αλλά και 50 αυθαίρετα που δεν είχαν καν δηλωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.