Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Κίνδυνοι καταστροφής της Χαλκιδικής από την πιθανή εξόρυξη χρυσού


ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Σήμερα 13-1-2013, στο δημοτικό θέατρο Πολυγύρου πραγματοποιήθηκε μιά από τις πλέον ενδιαφέρουσες επιστημονικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Την ευθύνη της οργάνωσης είχε το «ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ» Πολυγύρου, που ακόμη μια φορά και κατά γενική ομολογία μας εξέπληξε με την αρτιότητα και την ποιότητα της εκδήλωσης. Χωρίς την υποστήριξη και την οποιαδήποτε ενίσχυση επίσημου φορέα στηρίχθηκε στις δυνάμεις του, μόνο στην εθελοντική -και χωρίς καμιά υστεροβουλία- προσφορά συνειδητοποιημένων και ενεργών πολιτών.

Όμως η επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται και στη συμμετοχή, με ερωτήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις ακροατών, που νοιάζονται και ανησυχούν για τον τόπο τους. Αυτή η αγωνία τους, ωστόσο, με τα στοιχεία, τις μετρήσεις και τα τεκμηριωμένα συμπεράσματα που παρουσίασαν οι έγκριτοι καθηγητές στις εισηγήσεις τους, μετατράπηκε σε μιά διάθεση να συστρατευτούν κι αυτοί στον αγώνα των συμπολιτών τους. Να συμβάλουν και αυτοί στην αποτροπή ενός εγκλήματος εναντίον μιας από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας μας, της πανέμορφης Χαλκιδικής μας. Κι όλα αυτά ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως έχουν απέναντί τους ένα οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο. Ένα κατεστημένο που αποφεύγει σαν τον διάβολο το λιβάνι να δώσει δημοσιότητα σε εξαιρετικής δυναμικής και ποιότητας κινητοποιήσεις των πολιτών εναντίον της καταστροφικής, για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, εξόρυξης χρυσού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αντιμετώπισης είναι η αγνόηση της καταπληκτικής διαδήλωσης του Σαββάτου στην Αθήνα, για την οποία δεν αφιέρωσαν ούτε ένα λεπτό, ενώ την ίδια ωρα μεγιστοποιούσαν με αλλεπάλληλες «ειδήσεις» αδιάφορα γεγονότα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης στο δημπτικό θέατρο Πολυγύρου είχε το μέλος του «ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟΥ» Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης, αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ/τμ. Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι τόσο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των καθηγητών θα δοθούν προσεχώς ολόκληρες στη δημοσιότητα, γιατί θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού της κοινωνίας τόσο της Χαλκιδικής, όσο και του βορειοελλαδικού χώρου, γενικότερα. Σήμερα ωστόσο, στο σύντομο ρεπορτάζ για την εκδήλωση, θα δώσουμε τους τίτλους των εισηγήσεων των καθηγητών του ΑΠΘ και στοιχεία από τις παρεμβάσεις ακροατών.

Εισηγήσεις:
1. "Εξόρυξη χρυσού και επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις αγροτικές δραστηριότητες" από τον Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, καθηγητή Εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.
2. "Τα μεταλλεία χρυσού και οι επιπτώσεις στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον" του Δημήτρη Μελά, καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ, που λόγω σοβαρού κωλύματός του, παρουσίασε ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιάννης Κ. Αικατερινάρης.
3. "Βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων της Χαλκιδικής" από τον Διαμαντή Καραμούζη (εκ Γοματίου Χαλκιδικής), καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (Υδραυλική υπόγειων νερών και στραγγίσεων).
4. "Τί είδους «ανάπτυξη» θέλουμε; Προβληματισμός για τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στις καλλιέργειες και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες» από τον Χάρη Λαζαρίδη (εξ Αρναίας), καθηγητή Γεωπονικής Σχολής, Διευθυντής του Τομέα Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων.
5. "Κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική" από τον Αλέξη Μπένο, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Παρεμβάσεις και παρουσίες:
Κατάθεσαν σημαντικά στοιχεία, με παρεμβάσεις τους από το ακροατήριο, οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτρης Βερεσόγλου (Οικολογίας), Ανδρέας Θρασυβούλου (με επισημάνσεις για τους κινδύνους που διατρέχουν από την εξόρυξη τα 180.000 μελίσσια της Χαλκιδικής!), Δημήτρης Λιαμάδης (με επισημάνσεις για τους κινδύνους που διατρέχουν τα αιγοπρόβατα και λοιπά ζώα από την βόσκηση σε μολυσμένες από εξορυκτικές δραστηριότητες περιοχές).
Σημαντικές ήταν ακόμη οι παρεμβάσεις, με κατάθεση στοιχείων, των Περικλή Βουνοτρυπίδη, στρατιωτικού γιατρού ρευματολόγου από την Πτολεμαΐδα, Γιάννη Δεληγιόβα από Μ. Παναγία, Κώστα Σωτηρίου οικονομολόγου (από Θεσσαλονίκη), Γιάννη Βεργίνη (από Ιερισσό), Στέλλας Μπαλάση, στελέχους του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής από Πολύγυρο, κ.ά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων οι Κώστας Μπογδάνος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, (σ.σ. έκανε και παρέμβαση), Θωμάς Καπλάνης, επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Σπυρόπουλος, π. πρόεδρος του Δ.Σ. Πολυγύρου, Αργύρης Γιαννακάρης και Σίμος Οφλίδης, γεωπόνοι από Πολύγυρο και Ν. Μουδανιά, Μυρτώ Παυλούδη, αρχιτέκτων και στέλεχος της Τοπικής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, από Συκιά, Γιώργος Τσιριγώτης, καθηγητής των ΤΕΙ, από Ιερισσό, Γιώργος Εμμανουήλ, τοπογράφος από Πολύγυρο Δημήτρης Μπανάβας και Γιάννης Παπαθεοδώρου, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από Πολύγυρο, Τάκης Ηλιόπουλος, αρχιτέκτων από Ταξιάρχη, Τάκης Πετρίδης, Μάριος Πιρπασόπουλος (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής) και Γιώργος Ανθιμίδης, γιατροί από Πολύγυρο, Χριστόφορος Στεφανίδης (π. κοινοτάρχης), Λευτέρης Σταμούδης (π. Δήμαρχος) και Βασίλης Γκαρλής από Ορμύλια, Ιωσήφ Σεκέρογλου από την επιτροπή αγώνα Ιερισσού, Χρήστος Γαλατσάνος από Μ.Παναγία, Νίκος Σμυρλής, Πασπαλάς, Γιώργος Σαλιακούρας, Θανάσης Μαγδάλης, Άννα Λιαμάδη- Κώστογλου και Παναγιώτης Σερέτης, δάσκαλοι από Πολύγυρο κ.ά.
Σημαντική ήταν και η πληροφόρηση, που δόθηκε με ανακοίνωση, για την συμμετοχή στην επιτροπή αγώνα φορέων των μελισσοτρόφων (site: beegold).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.