Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Συναυλία Αλληλεγγύης στους αγωνιστές της Χαλκιδικής στα Χανιά, 18 Μάη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ,

ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙΑ 

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ !

Στις 20 Μαΐου 2010, στις 9 το βράδυ, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας μπούκαραν στο σπίτι οικογένειας στις Βουκολιές Χανίων και ζήτησαν από τους γιούς να τους ακολουθήσουν. Μπροστά στα μάτια των ανήλικων αδελφών τους, χωρίς ένταλμα και χωρίς καμία προειδοποίηση, επιδίωξαν να δημιουργήσουν ένταση σπρώχνοντας τη μητέρα τους για να προκαλέσουν τη βίαιη αντίδρασή τους. Μετά από δύο ώρες τραμπουκισμού η αστυνομία αποχώρησε ύστερα από τη σθεναρή άρνησή τους να ακολουθήσουν τους αστυνομικούς που είχαν παράνομα εισέλθει σπίτι τους. Το «έγκλημα» των δύο νέων και της οικογένειάς τους ήταν ότι είχαν ενημερώσει τους συγχωριανούς τους στην περιοχή του Αποπηγαδιού για την επέλαση της γαλλικής πολυεθνικής EDF μέσα στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και, στο μέλλον, να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις με χρήση των πολύτιμων νερών της περιοχής. Η επέλαση πραγματοποιήθηκε τελικώς χάρη στη συνεχή παρουσία των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια των εργασιών

Τρία χρόνια αργότερα, στις 10 Απριλίου 2013, δυνάμεις των ΕΚΑΜ εισβάλουν στα σπίτια δύο κατοίκων στην Ιερισσό Χαλκιδικής στις 3 τα ξημερώματα σπάζοντας την εξώπορτα και παίρνουν σηκωτούς με τις πυτζάμες δύο άντρες μπροστά στα μάτια των συζύγων και των παιδιών τους. Αντί να τους πάνε στο οικείο αστυνομικό τμήμα εξαφανίζονται, και αργότερα μαθεύεται ότι τους πήγαν στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Το «έγκλημα» των δύο, που τελικώς συνελήφθησαν ως ύποπτοι βαρέων κακουργηματικών πράξεων, είναι ότι συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα των ντόπιων κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που παραχωρήθηκαν δωρεάν από το κράτος σε μια σύμπραξη καναδικής εταιρείας με τον εργολάβο-καναλάρχη Μπόμπολα. Χάριν της «επένδυσης» αυτής που γίνεται και με κρατική χρηματοδότηση και τη συνεχή παρουσία των ΜΑΤ, εκατοντάδες αιωνόβια δέντρα κόβονται, πρωτογενείς παραγωγικές δραστηριότητες ξεριζώνονται και, κυρίως, το νερό και το έδαφος της ευρύτερης περιοχής μολύνεται με δηλητήρια όπως το κυάνιο και το αρσενικό.

Το να ζούμε σε ένα όμορφο και υγιές περιβάλλον (φυσικό και κοινωνικό) δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα των κυβερνώντων. Τώρα, με το πρόσχημα της κρίσης, οι μάσκες πέφτουν. Εφαρμόζεται άγρια καταστολή σε όσους και όσες υπερασπίζονται τα αυτονόητα: τη φύση, την κοινωνική ευημερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ακόμα μια φορά στο όνομα της ανάπτυξης (της κυριαρχίας! ), γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της κοινωνίας. Η μόνη αξία που διέπει την καταστροφή του δάσους των Σκουριών, του βουνού του Αποπηγαδίου και πόσων άλλων τόπων που δεν χωράνε σε μια κόλα χαρτί, δεν είναι η αναβάθμιση της ζωής μας. Είναι η αναβάθμιση των τραπεζικών λογαριασμών των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των ντόπιων εργολάβων-καναλαρχών.

Απέναντι σε αυτή τη λεηλασία, προτάσσουμε την αγωνιστικότητα και την αντίσταση. Απέναντι στην καταστολή και το φόβο, προτάσσουμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 

Σάββατο 18 Μαΐου, 8μμ, Πλατεία Αγοράς, Χανιά

Με την εθελοντική συμμετοχή των καλλιτεχνών: Μιχάλης Λουφαρδάκης, Γιάννης Μαραγκάκης, Γιάγκος Χαιρέτης, Χαλικούτηδες και Ελισάβετ Βερούλη.


Παγκρήτιο Δίκτυο αγώνα ενάντια στις βΑΠΕ, 
κατάληψη Rosa Nera, Κοινωνικό στέκι/στέκι μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.